onsdag 14 augusti 2013

RUCs nyhetsbrev

Välkommen till höstens arbete! ”Att vara lärare är att ta på sig ett stort ansvar för andras lärande, trygghet och utveckling. Att vara lärare är att vara viktig!”[1] Det säger Kenneth Nordgren, dekan för Lärarutbildningen vid Karlstads universitet – och vi på RUC instämmer. RUCs strävan är att bidra till ny kunskap och inspiration i det viktiga arbetet i förskola och skola. 

Kompetensutveckling till lägre avgift
RUCs samverkanskommuner har tagit initiativ till höjd medlemsavgift. Det gör att RUC nu till vår glädje kan erbjuda kompetensutveckling och seminariedagar till lägre avgifter – eller kostnadsfritt – för verksamma i förskola/skola i de kommuner som omfattas av det nya avtalet.

Forskning till skola/förskola – och – verksamhetens frågor till forskningen
Forskning ska nå skolans/förskolans verksamma och skolans/förskolans frågor ska nå forskningen. Det är RUCs målsättning. RUCs kompetensutveckling med aktuell forskning som tillämpas i egen undervisning och diskuteras med kollegor är ett exempel på hur vi tillsammans med kommuner och universitet arbetar för att nå målet. Struktur med lärgrupper, lärledare och projektansvariga förskolechefer/rektorer ger förutsättning för hållbar skolutveckling. De senaste åren har över
2000 lärare från förskola och skola, var och en under minst ett år, deltagit i kompetensutveckling i något av RUCs nätverk. De har framför allt handlat om läs/skrivlärande, elevers lärande i matematik, estetiska lärprocesser och småbarnspedagogik.

Ny seminarieserie med fokus på språk/läsutveckling
Senvåren 2014 planerar RUC starta nästa kompetensutvecklande nätverk – då med fokus på språk/läsutveckling. Information och inbjudan till den satsningen kommer i november 2013. Anmälan under jan 2014.

 
25 lärare/förskollärare i pågående forskarutbildning
25 förskollärare/lärare från RUCs samverkanskommuner går forskarutbildning samtidigt som de delvis fortsätter sitt ordinarie arbete inom olika områden från förskola till vuxenutbildning. Under 2014 kommer deras avhandlingar. Spännande och värdefullt! RUC har startat nätverk för dessa lärare, och seminarier kommer erbjudas kring deras forskning.
 
Professor i skolutveckling och vetenskaplig ledare i RUC
Sedan mars 2012 finns vid Karlstads universitet en nyinrättad professur inom skolutveckling med Christian Lundahl som professor. Kostnaderna för professuren delas mellan Region Värmland och Karlstads universitet. Professurens utvecklingsområde är bedömningsfrågor – i dess breda bemärkelse. Inom RUC stödjer vi forskargruppen och kommunicerar deras resultat och frågor. Christian Lundahl är samtidigt vetenskaplig ledare i RUC.
 
Ledarskapsdidaktiker
Karlstads universitets lärarutbildning uppskattas och ses som strategisk för regional utveckling. Från kommunerna visar man detta - bland annat - genom att på olika sätt bidra med erfarenhet och kunskap i utbildningen. Genom ett pilotprojekt kommer 20 lärare från hösten 2013 ha uppdrag som ledarskapsdidaktiker inom grund- och ämneslärarutbildningen. Kommunerna ”bjuder” på den tid lärarna verkar inom lärarutbildningen – universitetet ”bjuder” i sin tur lärarna på utbildning inför uppdraget och nätverk över tid. Ett vinna-vinna-koncept som vi tror kommer vara mycket fruktbart!
 
Småbarnspedagogik 2013-2014 
I maj 2013 startade RUCs kompetenutveckling inom småbarnspedagogik för sjätte året, och i april 2014 kommer över 1200 ha deltagit, var och en under minst ett år. Vilka effekter det gett går inte säkert att säga, men klart är i alla fall att regionens förskolor får goda omdömen vid Skolinspektionens besök.
 
Utbildning för mentorer
En bra start i yrket har stor betydelse för kommande yrkesutveckling. Att få stöd av en mentor kan vara avgörande. I RUCs samverkanskommuner har under året totalt 60 mentorer utbildats för att ge nyutexaminerade förskollärare/lärare stöd under deras introduktionsperiod. Också det imponerande! Vid olika möten under våren har vi inom RUC förstått att inte många kommuner i övriga landet erbjuder de nyutexaminerade stöd av utbildade mentorer.
Samverkanskommunernas skolchefer anmäler till RUC vilka som ska delta i utbildningen som startar i oktober. 60 utbildningsplatser. Skulle du vilja bli mentor? Tala med din rektor/förskolechef. Anmälan till RUCs utbildning för mentorer senast 7 september.
 
Learning Study i matematik 
11 sep startar Learning Study ht 2013. Det finns fortfarande möjlighet att anmäla LS-grupper i matematik till arbete ht 2013.

Träff för Modersmålslärare
I RUCs samverkanskommuner finns 100 modersmålslärare som tillsammans undervisar i över 30 språk. Nätverket för modersmålslärare träffas minst en gång per termin. Kommande träff är planerad till oktober. Info inom kort på www.kau.se/ruc
 
Nätverksträff - Kompetensutveckling och reformer inom skola och lärarutbildning 
Utvecklingschefer/rektorer från RUCs samverkanskommuner träffas en-två gånger per termin kring samtal om RUCs verksamhet – samtalen handlar om utvärdering, nuläge och kommande behov. Nästa träff är den 28 aug. Till anmälan

Pedagog Värmland
Webbplatsen Pedagog Värmland, som är ett samarbete mellan de värmländska kommunerna samt Åmåls kommun, börjar nu ta form. Målsättningen är en webbplats som inspirerar, informerar samt underlättar kommunikation. Goda exempel från alla skolformer i regionen, forskning och myndighetsinformation kommer att. Webbredaktören Tobias Berger och projektledaren Anna Karlefjärd arbetar nu för att konstruera webbplatsen. Insamlingen av material kommer att intensifieras under höstterminen och i det arbetet kommer kommunernas utvalda kontaktpersoner spela en viktig roll.
 
Forskningsnytt – med seminarium på din skola
Nya avhandlingar vid Karlstads universitet inom områden med relevans för skola och lärarutbildning presenteras via RUC-seminarier. På http://www.kau.se/ruc/forskningsnytt-utbildningsvetenskap presenteras inom kort de nyblivna doktorer som gärna kommer till skolor för att berätta om sina resultat och sin forskarutbildning. Nina Kilbrink är en av dem.
Film om formativ bedömning 
Christian Lundahls föreläsning i Torsby i november 2012 filmades. Till filmen. Filmen nås även via länk från RUCs sidawww.kau.se/ruc Numera krävs inga lösenord och filmen är fri att se för alla.
 
Dessutom:
Inkluderande skola
2013-09-19, kl. 13- 16.30, Karlstads universitet
Seminarium med Claes Nilholm som föreläsare. Till info och anmälan
 
Flerspråkighet i förskolan
2013-09-26, kl. 09.00-16.00, Karlstads universitet
Föreläsare: Susanne Benckert. Till program Till anmälan
Föreläsning med Petri Partanen
2013-10-02, Karlstads universitet, Aula Magna
Petri Partanen, leg. psykolog samt doktorand vid Mittuniversitetet, utgår från Vygotskijs teorier och ger en vägledning i hur pedagoger kan utveckla barns och ungdomars lust och lärande. I samarbete med Hammarö Kommun. Mer info inom kort.
 
Konferens om läsutveckling tillsammans med nätverket Språk/läs/skrivutvecklare i Värmland och Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling (NCS) på Skolverket.
2013-10-03, kl. 9-16, Karlstads universitet, Lagerlöfsalen 1A305. Bl a medverkar Barbro Westlund och Martin Widmark. Till info och anmälan Direktlänk till anmälan: http://tinyurl.com/mpgdcqm
NO-biennalen
2013-10-07- - 08, Plats: Karlstads universitet. Biennalen genomförs av Karlstads universitet i samarbete med Nationella resurscentra och Skolverket Till info och anmälan Anm senast 15 sep. Kolla även Kunskapsgatan: www.kau.se/kunskapsgatan
FOKUS på specialpedagogisk forskning Seminarieserie tillsammans med Institutionen för pedagogiska studier och SPSM.
2013-10-15, Olga Keselman föreläser: Att samtala med asylsökande via tolk. Detta är första tillfället i en serie om fem seminariedagar. Anmälan görs (före 8 september 2013) till Specialpedagogiska skolmyndigheten

Utan känslor ingen kunskap – konferens tillsammans med Region Värmland och Karlstads universitet
2013-10-16, Karlstads universitet
Om estetiska lärprocesser i elevers lärande. Lärare i regionen berättar om erfarenheter från arbete tillsammans med elever. Tatiana Chemi, PhDAssociate Professor, Aalborg University, föreläser . Till info och anmälan Sista anmälningsdag: 25 sep
 
SMEER-dagen tillsammans med didaktiska centret för naturvetenskap och matematik (SMEER)
2013-10-29, Plats: Karlstads universitet Till info Till anmälan
Nytt inom forskning om döva barn och barn med hörselnedsättning 
2013-11-07, Karlstads universitet. Föreläsare: Carin Roos. Till info Länk till anmälan inom kort
Tom Tiller föreläser 
2013-11-14 Karlstads universitet. Rektorsutbildningen och RUC bjuder in till föreläsning med Tom Tiller
 
RUCs verksamhetsplan – vad vill du se i den?
Vad vill du se i RUCs verksamhetsplan? Mejla RUC ruc@kau.se eller elisabeth.nyberg@kau.se
I RUCs styrelse ingår medlemmar från RUCs samverkanskommuner och Karlstads universitet samt adjungerade medlemmar.Styrelsen sammanträder 6-8 gånger per år. Info finns på http://www.kau.se/ruc/styrelsen
 
Anmälan
Om samtliga seminarier och nätverk finns mer att läsa på RUCs sida www.kau.se/ruc. Vill du delta i ett seminarium måste du först ha anmält dig - och det gör du via vår webb. Arbetar du på Karlstads universitet och vill ta med en studentgrupp – kontakta RUC!
 
Välkommen till RUC ht 2013! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar