måndag 13 februari 2012

minnesanteckningar 13 februari 2012

Vi inledde med att titta på vad vårt nätverk bidragit med i kommunerna under detta vårt första år. Forskarna Michael Tengberg och Christina Olin-Scheller berättade om sin forskning kring avancerade lässtrategier.


Ett av de mål vi bestämde oss för att jobba mot var ju påverkan - att förbättra villkoren för ett systematisk kvalitetsarbete vad gäller elevers språkutveckling. Till viss del har detta lyckats; några kommuner har bestämt sig för att skapa tid, mandat och uppdrag för sådant arbete. Deltagare i nätverket har alltså fått ett kommunövergripande uppdrag som språk-, läs- och skrivutvecklare. För andra nätverksmedlemmar har frågan om kommunala språk-, läs- och skrivutvecklare åtminstone hamnat på kommunens dagordning och "ses över". För vissa har det inte inneburit någon förändring alls av tjänsten, men alla deltagare ser ändå nyttan med nätverket. Den stora styrkan är att vi tillsammans kan diskutera framgångsrikt utvecklingsarbete och våra kontakter med forskare ger oss ytterligare en värdefull dimension. NCS stöd upplevs som ytterst värdefullt och nödvändigt för att legitimera nätverket.

Vissa kommuner har någon representant med varje gång, medan vissa kommer mer sällan. Vi önskar naturligtvis att så många som möjligt kommer, men något krav på närvaro finns inte. Däremot kan det vara en god idé att kontakta chefer för att informera och förklara syftet med nätverket.

Malin informerar om att samtliga kommuner är välkomna att bidra med bloggar, länkar etc. på solivarmland. Dessutom finns möjligheten att bli publicerad på NCS hemsida. Har du ett uppslag för ett reportage kan du kontakta Erica Jonvallen på NCS. En webbredaktör har anställts och kommunerna i nätverket erbjuds en möjlighet att visa upp sig och sitt arbete för språk-, läs- och skrivutveckling.

Jämställdhetsprojektet "Vilka elever kommer till vår skola" fortlöper i många av nätverkets kommuner och vi gick en "runda" och presenterade våra projekt. En fortsättning på det här projektet planeras, men förutsättningarna kommer vara delvis annorlunda. Det blir mer ett projekt för en hel skola än för ett arbetslag där även rektor och SYV förväntas delta. Hela uppdraget kan du läsa på webben:
http://www.regeringen.se/sb/d/14040/a/183119

Våra erfarenheter från utvecklingsarbeten bör spridas till fler och att en samordning med CSL och RUC kanske vore möjlig?

Christina Olin-Scheller och Michael Tengberg besökte oss för att dela med sig av sina erfarenheter kring forskningsprojektet "Läsa mellan raderna". Det behandlar avancerad läsförståelse och tillsammans med lärare har de designat en undervisning med metakognitiva lässtrategier som ska stödja just detta. Resultaten är ännu inte klara, men fler studier på området ska bedrivas under tre år framöver. Förutom skönlitteratur ska även undervisning kring film och argumenterande text på webben studeras.Michael och Christina välkomnar intresserade nätverksdeltagare och kommuner. Projektet avser undervisning i årskurs 7 och 8. Vill ni delta i studien - hör av er till dem! Deras PowerPoint kommer finnas tillgänglig via RUCs hemsida.

Nästa träff planeras till 14 maj kl. 9-15. Lokal meddelas senare. Fokus för den träffen kommer samarbete mellan olika utvecklare att vara. Ylva och Jenny i Hagfors samarbetar mycket som läs- och skrivutvecklare respektive matematikutvecklare. De kommer för att berätta om detta. I Sunne jobbar man framgångsrikt med räknehändelser och detta hoppas vi också få höra mer om. Vi funderar också över om det finns någon mer som har erfarenheter av detta/forskat på detta. Tips emottages tacksamt!

Annat vi är intresserade av att behandla utförligare är Ulrika Clewemars erfarenheter av learning studies och Maria Norells arbete kring talängsliga barn. Vi återkommer om detta!

Närvarande:
Malin Granström, Katarina Pontelius, Anna-Karin Hedling från Arvika
Solveig Hedlund från Storfors
Maria Norell från Forshaga
Anne Ellström och Therese Guttke från Karlstad
Ulrika Clewemar från Sunne
Christel Ekelund från Torsby
Gerd Widing från Säffle
Katarina Hellund-Eriksson från Filipstad

1 kommentar:

  1. Jag kommer till nästa träff och tar med mig kommunens matematikutvecklare.

    /Katarina

    SvaraRadera