måndag 8 oktober 2012

seminarie Karlstads universitet


1 oktober, Karlstads universitet, Sal 3D 512, kl 13.00-15.00

Förändringar och skillnader i barns och elevers läsvanor
Professor Monica Rosén från Göteborgs universitet besöker oss för att berätta om sin medverkan i Litteraturutredningen och sitt bidrag till den antologi* (“Läsarnas marknad, marknadens läsare”) som utredningen mynnade ut i och som bland annat diskuterar litteraturens ställning i skolan, läsfrämjande insatser och den nya teknikens påverkan.


“Det informations- och kunskapsintensiva samhälle som vi nu lever i ställer stora krav på god läsförmåga. Den som inte kan eller har svårt med läsningen löper hög risk att fara illa. Att kunna läsa med god förståelse kan därför anses vara en mänsklig rättighet, lika mycket som det är en individuell och samhällelig nödvändighet. Mot den bakgrunden fokuseras i detta kapitel 9- till 10-åringars förändringar i läsnivå utifrån resultat från och analyser av Sveriges deltagande i internationella läsundersökningar. Syftet är att beskriva och diskutera förändringar i läsnivå över tid, samt återge resultat från analyser av möjliga orsakssamband med fokus på betydelsen av ett ökat datoranvändande på fritiden”.


Seminariet riktar sig till såväl forskare och doktorander som till lärare med ett intresse av barns och elevers läsande.




Välkommen!
UBB/Tomas Saar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar