onsdag 9 januari 2013

RUC våren 2013

Informationsbrev  från RUC vid Karlstads universitet:

    
Innan vi blickar framåt, vill vi från RUC rikta ett stort tack till er alla för gott samarbete under 2012.
Det som fått särskild positiv respons under året som gått, är den kompetensutveckling i nätverksform som vi tillsammans genomför. Ny forskning med tillämpning i egen undervisning och reflektion tillsammans med kollegor uppskattas, liksom struktur med lärgrupper, lärledare och projektansvariga förskolechefer/rektorer. Det ger förutsättning för hållbar skolutveckling.  De senaste åren har över 2000 lärare från förskola och skola, var och en under ett år, deltagit i kompetensutveckling i något av RUCs nätverk. 
De har framför allt handlat om läs/skrivlärande, elevers lärande i matematik, estetiska lärprocesser eller småbarnspedagogik. Ht 2014 planerar vi starta nästa nätverk – då med fokus på språkutveckling. Hör gärna av er med sådant som vi bör tänka på inför den kompetensutvecklingssatsningen.

RUCs uppdrag är att bidra till att forskning når skolans/förskolans verksamma och att skolans/förskolans frågor når forskningen. RUCs kompetensutveckling i nätverksform är exempel på det. Förutom arbete med pågående nätverk, vi vill också då och då ge alla dem som deltagit i tidigare satsningar möjlighet att fortsatt få ta del av ny forskning inom sitt område. Det gör att vårt utbud ibland kan ge ett spretigt intryck.
   
Forskarskolor för yrkesverksamma lärare och förskollärare har bidragit till att det nu finns minst 30 lärare i förskola/skola i RUCs samverkanskommuner som deltar eller nyligen deltagit i forskarutbildning. De kommer tillföra viktig kompetens. Lärarna arbetar inom förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. RUC har startat nätverk för dessa lärare, och seminarier kommer erbjudas kring deras forskning.
    
Sedan mars 2012 finns vid Karlstads universitet en nyinrättad professur inom skolutveckling med Christian Lundahl som professor. Christian Lundahl är också vetenskaplig ledare i RUC.
    
Till denna Värmlandsprofessur inom skolutveckling är Anna Karlefjärd och Anette Forssten Seiser antagna som doktorander. Utvecklingsområdet är bedömningsfrågor – i dess breda bemärkelse. Forskargruppen kommer samarbeta med de didaktiska centra som finns vid Karlstads universitet. Inom RUC stödjer vi forskargruppen och kommunicerar deras resultat och frågor.
    
Film om formativ bedömning
Christian Lundahls föreläsning i Torsby i november 2012 filmades. Filmen är tillgänglig för alla som arbetar i RUCs samverkanskommuner och vid Karlstads universitet. Filmen nås via länk från RUCs sida www.kau.se/ruc  Lösenord krävs. Mejla ruc@kau.se för att få dessa lösenord. Mejla från den mejladress som du har på din skola/förskola.
    
Småbarnspedagogik = succé!
Nätverket Småbarnspedagogik har verkligen blivit en succé! 1000 har deltagit under de fem år som projektet pågått. Efter intensiv förfrågan från flera kommuner startar vi ytterligare en omgång.  I Småbarnspedagogik 2013-2014 kommer lekpedagogik och temaarbete samt små barns delaktighet och inflytande fokuseras. Vidare betonas det dialogiska och estetiska meningsskapandet där sång, musik, dans, bild och drama ingår. Återkommande ställs frågan om hur pedagogen genom sitt förhållningssätt och i mötet med barnen skapar ett kreativt och utmanande rum för lärande. Intresserad att delta? Tala med din förskolechef. Sista anmälningsdag är 30 jan. Läs mer på www.kau.se/ruc
    
Utbildning för mentorer under lärares introduktionsperiod
Tillsammans med kommuner har RUC startat utbildning för blivande mentorer. Mentorerna ska stödja nya lärare under deras introduktionsperiod. En utbildningsgrupp startade i oktober 2012 och en andra grupp startar i januari 2013. Anmälan till utbildningarna, som är fullbokade, har gjorts av kommunernas skolchefer. Planer finns att starta ytterligare en utbildning ht 2013.
    
Learning study i matematik
23 januari redovisar LS-grupperna från ht 2012 sitt arbete. Länk till anmälan till 23 jan finns www.kau.se/ruc  Har du viss kunskap om LS , men vill veta mer, är du också – efter anmälan - välkommen till LS-dagen den 23 januari.
Sedan 2009 har över 40 grupper fått handledning i Learning study via RUC. I några av RUCs samverkanskommuner har man arbetat med LS under flera år och vunnit stor kompetens. Utbildade handledare driver nu, med visst stöd från Karlstads universitet, utvecklingsgrupper inom LS  i den egna kommunen.
   
Matematikundervisning i den digitala generationen
RUC bjuder den 21 mars in till seminarium kring att använda Ikt i matematik i förskolan och de första skolåren. Forskare från Agder i Norge kommer presentera ikt-projekt,  och från en skola utanför Lund, som belönats med Guldäpplet, får vi ta del av erfarenheter från hur man kan undervisa från förskoleklass till åk 3 med datorn som arbetsredskap. Mer info inom kort.
                                   
Matematikutvecklare och Nätverk Matematiksatsningen
Matematikutvecklare och ansvariga för projekt inom Matematiksatsningen kommer bjudas in till träff under våren. Info kommer.  
Estetiska lärprocesser   
Syftet med kompetensutvecklingssatsningen Estetiska lärprocesser har varit att verksamma inom förskola/skola och kultur skall mötas, utbyta erfarenheter och ta del av ny forskning. Deltagarna har också utvecklat och fördjupat sin egen kunskap och förståelse för hur estetiskt arbete kan stödja elevers lärprocesser. Estetiska lärprocesser utgår från ny skollag och läroplan. I samtliga läroplaner lyfts det estetiska perspektivet fram i de inledande kapitlen – de kapitel som är gemensamma för all skolverksamhet. Målet är att skapa en undervisning där de estetiska aspekterna – liksom det entreprenöriella lärandet - uppmärksammas.  När projektet avslutas i april 2013 har över 200 lärare, kulturarbetare/konstnärer, museipedagoger deltagit – var och en under ett år.
   
Seminarieserie om skolans nya styrdokument                                    
Seminarieserie om skolans nya styrdokument pågår för andra året. På uppdrag av Skolverket erbjuder Karlstads universitet kompetensutveckling med fokus på de nya läroplanerna. Målet med insatserna är att fördjupa förståelsen av de nya läroplanerna samt relevanta delar av skollagen. Lärare som ska sätta betyg i årskurs 6 från hösten 2012 utgör en prioriterad grupp. Uppdrags AB och RUC samverkar i genomförandet av utbildningen. När seminarieserien avslutas i maj 2013 har 320 lärare från förskolor och skolor i regionen deltagit.
   
Hållbar utveckling
Seminarium kring Hur förbättra arbetet för hållbar utveckling i förskolan/skolan” blir det på eftermiddagen den 9 april. Föreläsningen utgår från läroplanens mål och ger såväl inspiration till som erfarenheter från praktiskt arbete med hållbar utveckling i förskola och skola. Info inom kort på www.kau.se/ruc
   
Träff för Modersmålslärare
I RUCs samverkanskommuner finns 80 modersmålslärare som tillsammans undervisar i över 30 språk. Nätverket för modersmåls-lärare träffas minst en gång per termin. Kommande träff är planerad till maj. Info om träffen inom kort på www.kau.se/ruc
   
Nätverksträff - Kompetensutveckling och reformer inom skola och lärarutbildning
Utvecklingschefer/rektorer från RUCs samverkanskommuner träffas en-två gånger per termin för att tala om RUCs verksamhet – samtalen handlar om utvärdering, nuläge och kommande behov . Nästa träff är i april.  
     
Aktuella bilder från utvecklingsarbeten i skolor/kommuner    
·  Lära för livet - Estetiska lärprocesser på Råtorpsskolan, Karlstads kommun där man ser att estetiskt lärande är ett sätt att lära för livet. Till artikel i Magasinet Karlstads universitet nr 4/2012
·  På uppdrag av Skolverket har lärare från ett antal kommuner i regionen tillsammans med forskare från Karlstads universitet under ett år träffats i en forskningscirkel. Målet har varit att tillsammans utforma en undervisning som utvecklar alla elevers språk. Ta del av intervjuer, ppt och abstracts på http://www.kau.se/ruc/svenska eller på http://www.kau.se/ruc/utvecklingarbete-i-kommunerna
·  ”Europaresan – från mynning till källa” . På Djurgårdsskolan i Kristinehamn har man tillsammans med Skapande verkstad arbetat med ”Att upptäcka och undersöka världsdelen Europa, i en SO-kontext, via floder och vattendrag” Läs mer här och här
   
Sedan tidigare finns på RUCs hemsida exempel på utvecklingsarbeten från ett flertal kommuner. Läs mer
RUC vill gärna fortlöpande ge exempel på skolors/kommuners utvecklingsarbeten. Ta kontakt med RUC!
  
Forskningsnytt – med seminarium på din skola
Nya avhandlingar vid Karlstads universitet inom områden med relevans för skola och lärarutbildning presenteras via RUC-seminarier. Vi vill gärna att dessa seminarier förläggs till skolor i våra samverkanskommuner. Erfarenheter säger oss att bäst blir dessa möten, då en mindre grupp lärare/ett arbetslag möter forskaren i ett samtal. Läs mer på www.kau.se/ruc Hör av dig till RUC när du vill boka ett samtal/seminarium med någon av författarna till följande avhandlingar:         
   
Jorryt van Bommel: Improving Teaching, Improving Learning, Improving as a Teacher: Mathematical Knowledge for Teaching as an Object of Learning Jorryt van Bommel har i sin avhandling studerat undervisningen av blivande matematiklärare. Studien är baserad på genomförandet av en learning study. Läs mer
Håkan Löfgren. ”Det sitter inte i väggarna - Yrkesidentiteter i lärares berättelser om skola och arbete
Omstruktureringarna av svensk skola som tog fart på 1990-talet med bland annat decentraliseringar, kommunalisering och införande av skolpeng har inneburit ett ökat ansvar för enskilda skolor och lärare. Avhandlingen beskriver förändringar i villkoren för skolors och lärares arbete ur ett lärarperspektiv. Läs mer
Inbjudningar till CSL-dagen den 4 juni och SMEER-dagen den 29 oktober kommer.
RUCs verksamhetsplan – vad vill du se i den?
Just nu pågår arbete med RUCs verksamhetsplan för de närmast kommande åren. Vad vill du att den ska innehålla? Mejla  RUC ruc@kau.se eller elisabeth.nyberg@kau.se
     
I RUCs styrelse ingår medlemmar från RUCs samverkanskommuner och Karlstads universitet samt adjungerade medlemmar. Styrelsen sammanträder 6-8 gånger per år. Info finns på http://www.kau.se/ruc/styrelsen
   
Anmälan
Om samtliga seminarier och nätverk finns mer att läsa på RUCs sida  www.kau.se/ruc. Vill du delta i ett seminarium måste du först ha anmält dig - och det gör du via vår webb.  Arbetar du på Karlstads universitet och vill ta med en studentgrupp – kontakta oss!
        
Igen – varmt välkommen till RUC vt 2013! 
   
Hälsningar Elisabeth Nyberg, RUC Karlstads universitet, elisabeth.nyberg@kau.se, ruc@kau.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar