onsdag 5 juni 2013

Konferensdag 3 oktober

SOL i Värmland, nätverket för språk- läs- och skrivutvecklare i Värmland, och Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling (NCS) på Skolverket bjuder i samverkan med RUC in till 

Konferens om läsutveckling

Tid: 3 okt 2013, kl 9-16
Plats: Karlstads universitet, Lagerlöfsalen (prel)
Två giganter på området kommer föreläsa:
Barbro Westlund: Att utveckla och formativt bedöma elevers läsförståelse  Martin Widmark: En läsande klass
Westlunds beskriver i föreläsningen de faktorer som är avgörande för att elever ska kunna utveckla en djupare läsförståelse i olika skolämnen. Det innebär att läraren i sin undervisning ger eleverna stöd för att förstå och bli medvetna om sitt eget tänkande för att förstå olika texter. När lärare och elever blir medvetna om att läsförståelse är mer än summan av flera ingående delar, blir det också lättare att förstå hur formativ bedömning fungerar i praktiken. Begrepp som metakognition, läsengagemang, motivation och självvärdering är centrala. 
Widmark funderar i sin föreläsning på varför läsandet funkar det så bra i vissa klasser och varför inte den kunskap och erfarenhet om undervisning i läsförståelse som finns sprids? En läsande klass vill bidra till att vända trenden med den sjunkande läsförståelsen bland barn och unga i vårt land genom att tillgängliggöra aktuell forskning och sprida konkreta, framgångsrika exempel. Projektet har sin upprinnelse i den tydliga skillnad Widmark upplever mellan klasser som avsätter tid till, och jobbar aktivt med, läsförståelse, och de som inte gör det.
Till artiklar och program om Westlund och Widmark.
Det här angår alla lärare  – Artikel i Lärarnas nyheter om Barbro Westlunds forskning
Att undervisa i läsförståelse   – UR kunskapsbanken, inspelat i Uppsala april 2012
En läsande klass – webb med material om projektet En läsande klass, som drivs av Martin Widmark
Succéförfattaren satsar allt på att lära barn läsa  –  om Martin Widmark i programmet Agenda .  


Gratis att delta. Ytterligare info och länk till anmälan kommer vid höstterminens början.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar