fredag 5 september 2014

Minnesanteckningar 1 september 2014

Vi fick besök från Pedagog Värmland, bestämde fokus för läsårets nätverksträffar och hann också med några spaningar.
Tobias Berger, journalist på Pedagog Värmland, visade hemsidan och tipsade om en video de gjort. Den handlar om betyg och riktar sig till vårdnadshavare.

Vi fick också en förfrågan om att blogga på Pedagog Värmland. Ingen i nätverket ville ensam ta på sig det ansvaret, men vi funderar vidare på en gemensam lösning där vi hjälps åt med bloggande om språk, läs och skriv. Kom med förslag på hur detta skulle kunna se ut på nästa nätverksmöte! Tobias efterlyste också förslag på intressanta intervjuobjekt.

Katarina Pontelius skapade en sluten facebook grupp enbart för nätverkets deltagare. För att ansöka, sök upp ”solivärmland”.

Största delen av träffen handlade om framtiden. Vi beslöt att ansöka om utvecklingsmedel från Skolverket och NCS för att kunna jobba vidare med språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i alla ämnen. Vi tänker oss att i ser på filmer och läser litteratur om bl.a. genrepedagogik som vi sedan diskuterar. Den 12 mars åker vi sedan till Knutbyskolan för att få se deras undervisning på nära håll samt träffa rektor, specialpedagog och utvecklingsledaren Britt Johansson. Vi har ansökt om bidrag för 16 nätverksdeltagare att åka till Knutbyskolan. De som var på mötet och deltog i planerandet prioriteras i första hand. I andra hand kommer en inbjudan gå ut till de kommunrepresentanter som tidigare deltagit i träffarna. I tredje hand kommer språkutvecklare eller förstelärare från övriga kommuner bjudas in. För samtliga gäller att deltagare som vill följa med till Knutbyskolan även deltar i alla läsårets nätverksträffar (se datum nedan).
I dagsläget är 12 platser bokade (Malin G, Katarina P, Katarina HE, Solveig H, Christel E, Marie O, Elisabeth S, Gerd W, Karin E, Cecilia N, Marlene A, Anne E), vilket innebär att vi har 4 platser kvar.

Under förutsättning att vi får det utvecklingsbidrag vi ansökt om kommer alltså läsårets program att se ut så här:
Torsdag 23 oktober: nätverksträff med tema ”språk i alla ämnen”
Onsdag 10 december: nätverksträff med tema ”språk i alla ämnen”
Tisdag 3 februari: nätverksträff med tema ”språk i alla ämnen”
Torsdag 12 mars: Studiebesök Knutbyskolan, Rinkeby
Ej fastställt datum april/maj: utvärdering  ”språk i alla ämnen” och planer för nästa läsår
Vi fortsätter träffas heldagar, men eftersom många har lång resväg träffas vi kl 9.30-14.30.

Nätversdeltagare som deltar i RUCs seminarieserie berättade om första ”hemuppgiften” som var att utföra närläsning och att många lärare fått en ”aha-upplevelse” och att eleverna uppskattade metoden.
Cecilia berättade att Årjäng haft uppskattade föreläsningar av Marie Trapp och Elisabeth och Marie berättade hur de arbetat fram ett material för föräldrar om lässtrategier. Marlene tipsade om boken Läsdidaktik av Astrid Roe och Gerd om skolportens SvA konferens i Göteborg.  Agneta väckte frågan om hur lärarutbildningen behandlar språk i alla ämnen och vi funderar vidare på hur vi kan ta reda på detta. Vi diskuterade också möjligheten att fortlöpande få ta del av Michael Tengberg och Christina Olin Schellers forskning.

Närvarande 1 september:
Malin Granström, Arvika
Katarina Pontelius, Arvika
Solveig Hedlund, Storfors
Christel Ekelund, Torsby
Agneta Davidsson, Torsby
Marie Ohlson, Grums
Elisabeth Savefjord, Grums
Gerd Widing, Säffle
Katarina Hellund Eriksson, Filipstad (förmiddag)
Anne Ellström, Karlstad
Cecilia Näslund, Årjäng
Marlene Andersson, Hammarö
Karin Eriksson, Kristinehamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar