torsdag 6 december 2012

Minnesanteckningar den 3 december 2012


På mötet delgav vi varandra forskning, litteratur och andra spaningar om skola, lärande och språk-, läs- och skrivutveckling. Vi talade också om analys av våra elevers språk-, läs- och skrivutveckling. Vad är det vi analyserar och hur gör vi det? Hur förhåller det sig till skolverkets allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete? Mötet avslutades med en föreläsning av Michael Tengberg och samtal kring olika läsarter och lässtrategier.

Vi inledde med en spaningsrunda där vi tog upp förmågorna ”the big five”, skolinspektionens rapport  ”Framgång i undervisningen”, översikten om bedömning från forskning.se, och Karlstads satsning ”Omtanke” – om datorer som pedagogiska resurser.

Jämställdhetsprojektet fortsätter och förhoppningsvis får vi möjlighet att delta i fler insatser under läsåret 2013/2014. Inbjudan kommer att publiceras på bloggen någon gång under vintern, men du kan redan nu läsa om uppdraget: "Tilläggsuppdrag att genomföra insatser för att främja jämställdhet inom skolväsendet (U2011/7067/S)".

Stödmaterial för huvudmän och språk-, läs- och skrivutvecklare är under bearbetning och förhoppningsvis finns det tillgängligt under våren när nästa läsårs tjänster ska planeras.

Vi utvärderade  konferensen Elevers språk-, läs- och skrivutveckling den 7 november som vi anordnade tillsammans med RUC och NCS. Utgångspunkten var de utvecklingsprojekt som bedrevs i nätverkets kommuner förra läsåret (Jämställdhetsprojektet "Vilka elever kommer till vår skola?") och det upplevdes som oerhört positivt att se hur mycket vi faktiskt kan åstadkomma här i Värmland. flera exempel på att lärarnas och språk-, läs- och skrivutvecklarnas presentationer inspirerade fanns. Att Anne-Marie Körling medverkade lyfte konferensen ytterligare och hennes föreläsning var mycket uppskattad. Det som kan förbättras är närvaron av skolledning. Någon rektor var på plats, men vi ser gärna fler rektorer och förvaltningschefer. Det fanns även ett mindre utbud av presentationer som riktade sig till högstadiet, och ska vi rikta oss till pedagoger i alla årskurser måste vi tänka på det nästa gång. 

Vi konstaterade att det ser mycket olika ut i våra kommuner beträffande om, vad eller hur vi använder elevernas resultat på olika prov och tester. Vi delgav varandra exempel varför vi analyserar, vad vi analyserar, hur vi analyserar och hur analysen följs upp, men bestämde att detta måste vi tala mer om. Hur går vi vidare med detta? En tanke är att få kontakt med SIRIS för en genomgång av deras system. Detta skulle vi kunna göra tillsammans med matematikutvecklarna i regionen. Malin har mejlat SIRIS, men ännu inte fått något svar.

Michael Tengberg föreläste om läsarter och lässtrategier. Han delgav oss också resultat och effekter av en pilotstudie kring lässtrategier han medverkat i. Vi diskuterade även en kompetensutveckling för lärare i svenska i detta. Vad skulle en sådan utbildning innehålla, hur skulle det gå till och vilka skulle kunna föreläsa? Båda forskarna, Michael och Christina, tar gärna emot tips och förslag på detta vid nästa träff.

Nästa träff är den 20 februari kl. 8.45-15.00 då Christina Olin-Scheller är inbjuden för att prata om sin forskning. Hon har forskat och skrivit böcker om bl.a. fiktionsförståelse.  Det framkom även förslag på föreläsare som skulle kunna bidra med ytterligare en dimension. Det handlar om hur film kan användas för att förstå text. Det heter Med kameran som penna och nätverkets deltagare uppmanas undersöka detta för att se om och hur vi ska gå vidare här.

Vi känner också att vi vill gå vidare med språk-, läs- och skrivutvecklarens roll i det systematiska kvalitetsarbetet. Malin har kontaktat SIRIS för en eventuell föreläsning, men inte fått svar. Finns andra önskemål kring detta?

Genuspedagog Lisa Andersson Tengnér skulle vi vilja höra mer av och till nästa möte uppmanas alla  fundera över hur detta ska gå till.

Närvarande:
Malin Granström, Arvika
Katarina Pontelius, Arvika
Pia Lundström, Karlskoga
Linda Östberg, Eda
Mona-Lena Olsson, Eda
Ylva Säfström, Hagfors
Gerd Widing, Säffle
Therése Guttke, Karlstad
Katarina Hellund-Eriksson, Filipstad

2 kommentarer:

  1. Nästa träff ligger vecka 8, när jag är ledig...men vad gör man inte för att få input;-)

    SvaraRadera
  2. Kommer ändå, så klart ;-)

    SvaraRadera