onsdag 26 september 2012

minnesanteckningar 24 september 2012

På mötet talade vi om våra uppdrag, konferenserna den 7:e och 20.e november, fortsatt jämställdhetsuppdrag och relevant litteratur.



Vi inledde med en runda där samtliga deltagare berättade om sitt uppdrag, vilka insatser som prioriterades och hur det ser ut med tid och mandat för uppdraget som språk-, läs- och skrivutvecklare.Genrepedagogik och Att skriva sig till läsning visade sig många av deltagarna vara involverade i. Det märktes även att tyngdpunkten i många kommuner ligger på de yngre åldrarna, bland annat på grund av läsa-skriva.räkna bidraget. I flera kommuner är läget kring tjänsterna osäkert när bidraget försvinner vid årsskiftet. Glädjande nog är det dock flera kommuner som prioriterar språk-, läs- och skrivutvecklartjänster oberoende av statsbidrag. En annan skillnad i kommunerna är om man jobbar som ämnesutvecklare i svenska eller som språk-, läs- och skrivutvecklare för alla ämnen. Matematikutvecklarna jobbar enbart mot ett ämne och när det nu också kommer natur- och teknikutvecklare behöver vi - och våra chefer- fundera kring detta.

Den 7 november blir det stor konferens på universitetet. God språkutveckling för alla elever är temat och konferensen anordnas i samarbete med vårt nätverk, RUC och NCS. Utgångspunkten är de utvecklingsprojekt som bedrevs i nätverkets kommuner förra läsåret (Jämställdhetsprojektet "Vilka elever kommer till vår skola?").

Konferensen är gratis och det är "först till kvarn" som gäller. Det är viktigt att vi hjälps åt att sprida information om konferensen så att så många som möjligt tar chansen att komma. Anmälan sker via RUC:s hemsida: http://www.kau.se/ruc/svenska

Jämställdhetsprojektet fortsätter och förhoppningsvis får vi möjlighet att delta i fler insatser under läsåret 2013/2014. Inbjudan kommer att publiceras på bloggen någon gång under vintern, men du kan redan nu läsa om uppdraget: "Tilläggsuppdrag att genomföra insatser för att främja jämställdhet inom skolväsendet (U2011/7067/S)". Jämställdhetsuppdrag

Stödmaterial för huvudmän och språk-, läs- och skrivutvecklare skrivs och kommer att vara klart till NCS konferens den 20 november. Har du ännu inte anmält dig till språk-, läs- och skrivutvecklares årliga konferens, så gör det nu: http://www.skolverket.se/skolutveckling/ncs. Ett program som bl.a. innehåller föreläsningar om jämställdhet och resultat samt språkets roll i alla ämnen.

På mötet diskuterade vi även en del av den litteratur i använder oss av i våra uppdrag som språk-, läs- och
skrivutvecklare. Korta sammanfattningar av denna litteratur kommer att publiceras separat.Även tips på bra hemsidor och annat smått och gott...

Vi bestämde att träffas igen i november och att temat då skulle vara de analyser av resultat som vi gör. Många av oss analyserar t.ex. nationella prov. Hur vi gör och vad vi sedan gör med analysen kommer vi att ta upp nästa gång. Vi bestämde även att bjuda in forskarna Michael Tengberg och Christina Olin-Scheller för att prata om sin forskning och vi anpassar nästa mötesdatum efter när de kan.


Närvarande:
Malin Granström, Arvika
Katarina Pontelius, Arvika
Pia Lundström, Karlskoga
Kristina Axelsson, Kil
Ulrika Clewemar, Sunne
Ulla-Britt Görman, Hällefors
Inger Ericsson, Hällefors
Ylva Säfström, Hagfors
Gerd Widing, Säffle
Margareta Lager, Åmål
Anne Ellström, Karlstad


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar