onsdag 29 januari 2014

Inspirationsdag kring Svenska som andraspråk

Kommunerna Hagfors, Munkfors, Sunne och Torsby bjuder i samverkan med RUC in till en inspirationsdag kring
.
Svenska som andraspråk
.
Tid: 12 mars 2014, kl 9.00-15.30
Plats: Frykensalen, Biblioteket i Sunne
.
Målgrupp: SVA-lärare, ämneslärare, klasslärare inom grundskolan och gymnasieskolan och boendepersonal på hem för ensamkommande barn och unga.
.
Dagen börjar med en föreläsning där Josefin Nilsson ger en teoretisk grund samtidigt som hon berättar om sitt eget arbete med explicit undervisning i lässtrategier. I grupper får deltagarna sedan prova på att använda och reflektera över strategierna och undervisningsmodellen.
.
Innehållet fokuseras på:
• vad läsförståelse och lässtrategier är
• vilken betydelse god tillämpning av lässtrategier kan ha
• hur man kan undervisa explicit i lässtrategier
• hur man kan tillämpa lässtrategier i ämnesundervisningen
 
Under eftermiddagen presenteras genrepedagogiken och andra interaktiva arbetssätt som gynnar alla elevers språkutveckling och kunskapsinhämtande. Deltagarna får konkreta tips på hur de kan arbeta med både ämnet och språket i ämnet. De får också tid för att reflektera tillsammans.
.
Föreläsare:
Josefin Nilsson är lärare i svenska, svenska som andraspråk och engelska och undervisar på högstadiet. Arbetar sedan flera år tillbaka med stöd, utvecklingsarbete och fortbildning inom Örebro kommun med fokus på flerspråkighet. Har nu uppdrag som kvalitetsutvecklare i Örebro kommun och genomför på halvtid masterstudier i svenska som andraspråk.
.
Carina Gårdfelt är universitetsadjunkt vid Karlstads universitet och har mångårig erfarenhet av att undervisa flerspråkiga elever i grundskolans senare år. Carina har även erfarenhet av att undervisa utomeuropeiska akademiker i svenska som andraspråk.
.
Anna Lindholm är universitetsadjunkt vid Karlstads universitet och har erfarenhet av att undervisa flerspråkiga elever i grundskolans senare år. Anna är även doktorand i svenska som andraspråk vid Göteborgs universitet
.
Ingen kostnad. 500 kr debiteras den som anmäler sig men sedan inte deltar.
För- och eftermiddagsfika ingår. Lunch fixar var och en på egen hand.
.
Inbjudan bifogas
.
Sista anmälningsdag 21 februari
 
.
Välkomna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar