torsdag 17 oktober 2013

RUCs Nyhetsbrev oktober 2013

Med uppdrag som ledarskapsdidaktiker vid Lärarutbildningen kommer 20 verksamma lärare i regionen tillsammans med universitets lärare utveckla utbildningen i ledarskap. Inledningsvis gäller det ämneslärarutbildningen och grundlärarutbildningen 4-6. Ett viktigt exempel på hur universitet och kommuner tillsammans arbetar för att stärka den för regionen kanske mest betydelsefulla utbildningen.
Många till RUC
Vi gläder oss över att 1400 personer från regionen hittills under hösten har deltagit i våra nätverksträffar, seminarier, konferenser och utbildningar. Men ännu är året inte slut. Vi välkomnar ytterligare anmälningar till kommande aktiviteter. Många av dessa är kostnadsfria – det möjliggörs av att RUCs samverkanskommuner tagit initiativ till höjd medlemsavgift.
.
Utbildning för handledare APL
Tillsammans med Uppdrags AB inbjuder RUC till handledarintroduktion för handledare som tar emot elever på arbetsplatsförlagt lärande (apl). Utbildningen riktar sig till handledare för elever i gymnasieskolan, gymnasiesärskolan eller någon av vuxenutbildningens skolformer och riktar sig till verksamma inom olika yrkesområden. Utbildningen består av två närträffar och mellanliggande uppgifter. Utbildningen genomförs på uppdrag av Skolverket. Arbetsgivare får ersättning till vikarie. Kostnadsfri utbildning. Sista anmälningsdag: 28 oktober
Till anmälan
.
Nätverksträff för modersmålslärare
Den 29 okt inbjuder Karlstads kommun och RUC till träff för modersmålslärare. Dagen inleds med registrering och kaffe från 9.00 utanför Rejmersalen. Inger Bergendorff, Växjö kommun, föreläser under rubriken Studiehandledning på modersmål – att stödja kunskapsutvecklingen hos flerspråkiga elever. Områden: Flerspråkigt lärande – hela skolans ansvar, Vad säger styrdokumenten om studiehandledning på modersmålet? Vilka är de flerspråkiga eleverna? Olika arbetsformer för studiehandledning, Vem är studiehandledaren? Att organisera för effektiv studiehandledning. Eftermiddagen ägnas åt diskussioner och information. Kostnadsfritt!Till anmälan
.
Tom Tiller: Ledarskap för förändring
Rektorsutbildningen och RUC bjuder den 14 november in till föreläsning med Tom Tiller Rubrik: Ledarskap för förändring. 
Uppskattande ledarskap har stor betydelse då man vill åstadkomma förändring. En större betoning på uppskattande kommunikation i mötet med de anställda ökar frisknärvaron och arbetsglädjen. Kompetensen att uppskatta är något som man måste lära och tillägna sig, och de flesta ledare kan bli bättre på detta område. Bäst blir resultaten om de små greppen i vardagen kan knytas till de stora dimensionerna, exempelvis ledarnas värderingar. Tom Tiller kommer ge exempel på ledare som har lärt sig uppskattningens betydelse och praktiserar sin nya kunskap - och de konsekvenser det gett. Kostnadsfritt! Till anmälan
.
Nytt inom forskning om döva barn och barn med hörselnedsättning
Den 7 november berättar Carin Roos om ny forskning som rapporterats under året om barn med dövhet och hörselnedsättning, liksom om ny litteratur inom området. För att ha fullt utbyte av denna dag tror vi att du ha förkunskaper inom området specialpedagogik med inriktning mot dövhet/hörselnedsättning. Vi tror också att det är värdefullt om du vet en hel del om vad teckenspråk är och själv har vissa kunskaper i teckenspråk. Till anmälan
.
Läsförståelse och läsundervisning 2014-2015
RUC startar kompetensutveckling i läsförståelse och läsundervisning 2014-2015. Främsta målgrupp är lärare som undervisar i år 4-9, men alla intresserade är välkomna. Läsförståelse och läsundervisning 2014-2015 handlar om aktuell forskning och praxis. Man prövar tillsammans med elever och reflekterar sedan kring det man varit med om tillsammans med kollegor i lärgruppen. Områden som planeras: Läsförståelse och ungdomslitteratur, Litterära föreställningsvärldar, Lässtrategier, Multimodala texter, ”Reading to Learn” och Bedömning av läsförståelse. Medverkande forskare planeras bli: Ann Boglind, Ann-Christin Lövstedt., Ingrid Mossberg Schüllerqvist, Nina Olin-Scheller, Michael Tengberg och Dan Åkerlund
Struktur med lärgrupper, lärledare och projektansvariga förskolechefer/rektorer ger förutsättning för hållbar skolutveckling. Ytterligare info kommer på www.kau.se/ruc Intresserad att delta? Tala med din rektor! Anmälan av lärgrupper under jan 2014.
.
”Jag har aldrig tidigare varit så nöjd med en utbildning”
Det säger en av de 60 lärare/förskollärare 
som deltog i RUCs mentorsutbildning 2012-2013. ”Det jag främst fått med mig är hur vi mentorer kan ge konstruktiv kritik, hur vi kan hantera svåra samtal. Hela syftet med att vara mentor är ju att ge vägledning under det här första året, att visa på möjliga vägar till förbättring” Läs mer mentorsutbildning och om introduktionsår[1]. I oktober 2013 har RUC startat mentorsutbildning för ytterligare 50 lärare som kommer ge nyutexaminerade lärare i regionen stöd under deras första tid i yrket.
.
Forskarutbildad lärare i Arvika kommun
Anna Bergqvist, lektor i kemi i Arvika kommun, avslutade sina forskarstudier vid Karlstads universitet förra hösten. ”Efter min licentiatavhandling har jag haft undervisning på halvtid ungefär i min anställning i Arvika kommun och resterande tid har jag arbetat med utvecklingsarbete” Läs om Anna Bergqvists arbete i artikeln Skola på vetenskaplig grund .
.
Pedagog Värmland
Webbplatsen Pedagog Värmland, som är ett samarbete mellan de värmländska kommunerna samt Åmåls kommun startar vecka 44. Adressen blir pedagogvarmland.se Målsättningen är en webbplats som inspirerar, informerar samt underlättar kommunikation. Goda exempel från alla skolformer i regionen, forskning och myndighetsinformation kommer att presenteras. Bl a kommer här finnas bloggar som drivs av forskarstuderande lärare i RUCs samverkanskommuner.
.
Nätverksträff - Kompetensutveckling och reformer inom skola och lärarutbildning 
Utvecklingschefer/rektorer från RUCs samverkanskommuner träffas en-två gånger per termin kring samtal om RUCs verksamhet – samtalen handlar om utvärdering, nuläge och kommande behov. Nästa träff är den 18 nov 2013.
.
Forskningsnytt – med seminarium på din skola
Nya avhandlingar vid Karlstads universitet inom områden med relevans för skola och lärarutbildning presenteras via RUC-seminarier. På http://www.kau.se/ruc/forskningsnytt-utbildningsvetenskap presenteras inom kort de nyblivna doktorer som gärna kommer till skolor för att berätta om sina resultat och sin forskarutbildning. Nina Kilbrink är en av dem.
.
Dessutom:
Webbaserad kurs i bedömning och betygsättning
Skolverket har tillsammans med Karlstad universitet och Högskolan i Lillehammer tagit fram en webbaserad kurs i bedömning och betygssättning i årskurs 4-6. Professor Christian Lundahl, Karlstad universitet, har lett arbetet. Kursen är indelad i olika steg som du med fördel genomför tillsammans med dina kollegor på skolan.
Läs mer

.
RUCs verksamhetsplan – vad vill du se i den?
Vad vill du se i RUCs verksamhetsplan? Mejla RUC ruc@kau.se eller elisabeth.nyberg@kau.se
I RUCs styrelse ingår medlemmar från RUCs samverkanskommuner och Karlstads universitet samt adjungerade medlemmar.Styrelsen sammanträder 6-8 gånger per år. Info finns på http://www.kau.se/ruc/styrelsen
.
Anmälan
Om samtliga seminarier och nätverk finns mer att läsa på RUCs sida www.kau.se/ruc. Vill du delta i ett seminarium måste du först ha anmält dig - och det gör du via vår webb. Arbetar du på Karlstads universitet och vill ta med en studentgrupp – kontakta RUC!
.
Välkommen till RUC!
.
RUC Karlstads universitet, www.kau.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar