På grund att ett stort intresse för konferensdagen om språk och kunskapsutvecklande undervisning den 3 februari, har arrangörerna SOL i Värmland och Karlstads universitet beslutat sig för att byta till en större lokal, Aula Magna. Välkommen att göra din anmälan via länken så snart du kan.
fredag 18 december 2015
måndag 14 december 2015
Nätverksträff 22 februari 2016
Redan nu kan ni boka in nästa nätverksträff. Den äger rum måndag 22 februari kl. 9.30-14.30 i rum 3C511 på Karlstads universitet. Dagordning kommer någon vecka innan, men redan nu kan ni börja samla på er "spaningar", eftersom vi kommer att lägga lite extra tid på det.
filmer bedömningsstödet
På Pedagog Stockholm finns en intressant film med forskaren Katarina Andersson som "vrider, vänder, problematiserar och belyser" Bedömningsstödet i läs- och skrivutveckling:
http://pedagogstockholmblogg.se/tourahagnesten/2015/12/09/lat-oss-braka-lite-med-bedomningsstodet/
http://pedagogstockholmblogg.se/tourahagnesten/2015/12/09/lat-oss-braka-lite-med-bedomningsstodet/
måndag 7 december 2015
CSL-dag 2 juni 2016
Datumet för nästa års CSL- dag är redan fastslaget. Program och länk till anmälan kommer att publiceras både här och på CSL hemsida någon gång under våren.
onsdag 18 november 2015
Minnesanteckningar SOL i Värmland 22 oktober 2015
Nätverksträffen inleddes med en runda, fortsatte
med tankar och erfarenheter utifrån Läslyftet och avrundades med två
forskarbesök: Michael Tengberg och Marie Tanner från
Karlstads universitet.
tisdag 17 november 2015
Ansökan Läslyftet 2016/17
Mellan den 3 november och 15 december 2015 kan huvudmän inom förskoleklass, grundskolan och motsvarande skolformer, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan söka statsbidrag inför läsåret 2016/17.
Läslyftet är en fortbildning i språk-, läs- och skrivdidaktik för lärare som bygger på kollegialt lärande. Läslyftet syftar till att öka elevers läsförståelse och skrivförmåga genom att stärka och utveckla kvaliteten i undervisningen.
Ansök för 2016/17 senast 15 december!
Blanketter och ytterligare information:
onsdag 11 november 2015
Inbjudan konferens MED anmälningslänk
I samarbete med NCS (Skolverket) och CSL och RUC på Karlstads universitet
bjuder SOL i Värmland in till en fortbildningsdag
Konferensdag om språk- och kunskapsutvecklande undervisning
VAD: Josefin Nilsson och Britt Johansson föreläser om språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt.
Josefin Nilsson föreläser om språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt - att undervisa om skolspråkets texter. Seminariet syftar till att utöka deltagarnas teoretiska och praktiska kunskap om hur vi i undervisningen kan stödja olika elevers lärande och språkutveckling genom aktivt arbete med läsning och skrivning i svenska och svenska som andraspråk samt i skolans övriga ämnen. Under passet tittar vi bland annat närmare på utmärkande drag i skolspråket, och samt på olika sätt att stödja eleverna förmåga att hantera både skönlitteratur och sakprosa i när de läser och skriver.
Britt Johansson föreläser om genrepedagogik. På Knutbyskolan utanför Stockholm arbetar all personal i förskoleklass och årskurs 1-6 genrepedagogiskt. Det har lett till ökad måluppfyllelse i alla ämnen. Eleverna har lättare för att förstå olika typer av text men har också fått en större säkerhet i att skriva och bedöma såväl egna som kamraters texter. Genrepedagogik innebär att lärare och elever tillsammans bryter ner texter i olika ämnen och hittar språkliga mönster som gör att texterna når sitt syfte och blir begripliga för mottagaren. Med olika exempel visar Britt Johansson hur språkutveckling och ämnesundervisning kan gå hand i hand.
NÄR: onsdag 3 februari, kl. 09.00-16.00
VAR: Karlstads universitet, Lagerlöfsalen
MÅLGRUPP: lärare, språk-, läs- och skrivutvecklare, rektorer, specialpedagoger, speciallärare och andra yrkesverksamma inom grundskolan som är intresserade av språk- och kunskapsutvecklande undervisning
KOSTNAD: Konferensdagen är kostnadsfri. Det finns 240 platser och det är ”först till kvarn” som gäller. Förmiddags- och eftermiddagsfika ingår.
onsdag 28 oktober 2015
Språk- och kunskapsutvecklande undervisning
Tillsammans med Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling (NCS) bjuder regionens språk-, läs- och skrivutvecklare (SOL i Värmland) in till en fortbildningsdag
Konferensdag om språk- och kunskapsutvecklande undervisning
VAD: Josefine Nilsson och Britt Johansson föreläser om språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt.
torsdag 15 oktober 2015
»Vi ska inte berätta hur lärare ska arbeta«
Ge lärarna mer inflytande över forskningen om det egna yrket. Det vill Skolforskningsinstitutets nytillträdda chef Lena Adamson verka för.
Varför är det viktigt att lärarna är med och forskar?
— Lärarna har mycket av det vi kallar beprövad erfarenhet och tyst kunskap. Om lärarna är med och formulerar frågeställningarna kan vi få tillgång till den kunskapen och utifrån den få fram forskningsbaserad kunskap.
Vad ska forskningen handla om?
— I vårt uppdrag ingår att identifiera områden där det saknas forskning och att utlysa och fördela forskningsmedel dit. Det är i första hand den ämnesdidaktiska forskningen som saknas. Det används många olika undervisningsmetoder i skolan men vi kan säga ganska lite med säkerhet om hur de förändrar lärandet.
— Men vi har inte så mycket pengar att fördela, det är ett bekymmer över huvud taget för utbildningsvetenskaplig forskning.
En annan och mer omfattande uppgift för Skolforskningsinstitutet är att sammanställa den kunskap som redan finns inom den praktiknära forskningen, främst genom så kallade systematiska översikter. Målet är att redovisa vetenskapligt underbyggda metoder och arbetssätt och som kan bidra till elevernas utveckling och lärande.
”Förstelärare mer än bara karriär”
Karriärlärartjänster kan bidra till hållbar skolutveckling – om tjänsterna används på rätt sätt, menar professorn Lennart Svensson, som ska undersöka förstelärares långsiktiga effekter på skolan.
Lennart Svensson menar att karrärtjänstreformen i sig inte leder till snabb skolutveckling samt ökade resultat och elevprestationer. Utan den måste tas om hand – om förstelärarna ska bli en resurs i skolutveckling.
– Vi ska titta på hur man bäst göra det, säger han ...
– Förstelärarens samverkan med kollegorna är avgörande. Men skolledningens engagemang en förutsättning: dess förmåga att involvera kollegor, sätta igång en lärandeprocess med dialoger, diskussion och pedagogik. Annars riskerar reformens innebörd endast vara ett antal löneökningar.
http://skolvarlden.se/artiklar/forstelarare-mer-bara-karriar
Lennart Svensson menar att karrärtjänstreformen i sig inte leder till snabb skolutveckling samt ökade resultat och elevprestationer. Utan den måste tas om hand – om förstelärarna ska bli en resurs i skolutveckling.
– Vi ska titta på hur man bäst göra det, säger han ...
– Förstelärarens samverkan med kollegorna är avgörande. Men skolledningens engagemang en förutsättning: dess förmåga att involvera kollegor, sätta igång en lärandeprocess med dialoger, diskussion och pedagogik. Annars riskerar reformens innebörd endast vara ett antal löneökningar.
http://skolvarlden.se/artiklar/forstelarare-mer-bara-karriar
Hon är expert på att förbättra skolan
Helena Sagar, lektor i Kungsbacka, är en av experterna som ska göra svenska skolan bättre. Hon vill slå ett slag för fler forskande lärare i klassrummen.
Efter nedslående resultat i bland annat Pisa-mätningar presenterade OECD i våras en rapport om hur skolan i Sverige kan förbättras. Regeringen tillsatte därefter en Skolkommission med uppdrag att ta fram olika åtgärder. Sveriges kommuner och landsting och Friskolornas riksförbund tyckte dock att forskningsförankringen saknades och bildade därför ett expertråd där lärare, rektorer och forskare ingår.
Helena Sagar är en av deltagarna. Hon är lärare på Kullaviksskolan, har en doktorsexamen i naturvetenskap med inriktning på undervisning och arbetar med skolutveckling i hela Kungsbacka kommun. Helena Sagar ägnar ungefär en tredjedel åt sin arbetstid till forskning och är övertygad om att arbetet ger goda resultat på sikt.
Skolverket informerar ... på mängder av olika språk
Ny hemsida från Skolverket med filmer och informationstexter på mängder av olika språk:
http://www.omsvenskaskolan.se/
http://www.omsvenskaskolan.se/
Elever i behov av särskilt stöd saknar inflytande över undervisningen
Barbro Johansson har forskat om elevers delaktighet och inflytande. Hennes resultat visar att elever i behov av särskilt stöd inte har samma förutsättningar som andra elever att ha inflytande i undervisningen.
http://www.skolporten.se/forskning/intervju/elever-i-behov-av-sarskilt-stod-saknar-inflytande-over-undervisningen/
http://www.skolporten.se/forskning/intervju/elever-i-behov-av-sarskilt-stod-saknar-inflytande-over-undervisningen/
Dagordning nätverksträff
22 oktober kl 9-15, lokal 1D262 på Karlstads universitet
Kl 9 - 10 ”Rundan”
· Vad är på gång i din kommun inom språk, läs och skriv?
· Frågor du vill ställa eller saker du vill diskutera
Kl 10-10.30 Kaffepaus
Kl 10.30-11.45 Spaningar och inför nästa träff
- NCS utbildning språk-, läs- och skrivutvecklare
- Läslyftets handledarutbildning
- Värmland läser
- Information bedömningsstöd och kunskapskrav läsa
- Konferensdag 3 februari
- Nästa nätverksträff
- Övriga spaningar
Kl 11.45-12.45 lunch
Kl 13-15 Michael Tengberg och Marie Tanner
Dessa forskare vid Karlstads universitet kommer och berättar
om sin senaste forskning.
torsdag 1 oktober 2015
Stort intresse för lågstadiesatsning
Det har varit ett stort intresse från skolans huvudmän att ansöka om statsbidrag för lågstadiesatsningen. Vi arbetar nu intensivt med att gå igenom alla inkomna ansökningar.
I ett första steg bedömer vi om ansökningarna är relevanta och fullständiga, begär kompletteringar och på andra sätt färdigställer sökunderlaget. Först när vi har gjort det kan vi lämna en rimlig uppskattning av det faktiska söktrycket. I nästa steg påbörjar vi handläggning av ansökningarna för att bedöma vilka som beviljas bidrag. Vår målsättning är att beslut ska tas någon gång i oktober månad.
tisdag 29 september 2015
Vad är det nya för skolan?
I rapporten ”Utbildningsrevolution nästa?” från Kairos Future, som Daniel Lindén är en av huvudförfattarna till, listas ett antal omvärldsförändringar som den framtida skolan måste förhålla sig till.
Vad tror ni om detta framtidsscenario?
# Kommunikationskostnaden går mot noll
# Datorerna övertar mätningar och administration
# Undervisning var och när som helst
http://skolvarlden.se/artiklar/vad-ar-det-nya-skolan
Vad tror ni om detta framtidsscenario?
# Kommunikationskostnaden går mot noll
# Datorerna övertar mätningar och administration
# Undervisning var och när som helst
http://skolvarlden.se/artiklar/vad-ar-det-nya-skolan
onsdag 16 september 2015
Nätverksträff 22 oktober
Nästa träff är inplanerad till torsdag 22 oktober för då kunde både Michael Tengberg och Marie Tanner komma och berätta om sin forskning. Mer detaljerad dagordning publiceras cirka en vecka innan.
måndag 14 september 2015
minnesanteckningar 25 augusti 2015
Minnesanteckningar
SOLiVärmland 25 augusti
Vi fick besök av forskarna Christina Olin-Scheller och Marie Tanner som berättade om sin forskning. Louise Alvarsson, som är projektledare för Värmland läser, hälsade också på. Vi pratade om de utbildningar många av oss går inom ramen för Läslyftet. Om detta och lite till kan du läsa nedan.
fredag 28 augusti 2015
”Att arbeta mot diskriminering och kränkande behandling”
Utbildningen syftar till att verksamma inom förskola och skola skall mötas, utbyta erfarenheter, ta del av forskning samt utveckla och fördjupa sin egen kunskap och förståelse för ett systematiskt värdegrundsarbete med fokus på arbete mot diskriminering och kränkande behandling.
torsdag 27 augusti 2015
Värmland läser
Vi närmar oss november och ”Värmland läser”, en kampanj för att
öka intresset för läsning och litteratur. Tanken är att kampanjen ska
bli ett avstamp för fortsatt arbete med läs- och litteraturfrämjande
insatser i Värmland.
Att läsförståelsen har sjunkit, framför allt bland unga, är många
medvetna om. Därför har satsningar på läsfrämjande blivit allt
viktigare och många aktörer arbetar redan med detta. Men
samverkan kan öka och insatserna samordnas mer.
Vi vill nu bjuda in alla intresserade aktörer för att berätta mer om kampanjen, inspirera och få ta del av vad ni kan bidra med!
Inbjudan riktar sig till alla som på något vis vill bidra till att öka intresset för läsning och litteratur i Värmland.
Region Värmland arrangerar två träffar onsdagen den 30 september, en på förmiddagen och en på kvällen. Du väljer själv den tid som passar dig bäst. Deltagandet är givetvis kostnadsfritt. Anmälan senast 16 september. Begränsat antal platser, först till kvarn.
Gör din anmälan här. Du kan också göra din anmälan via Region Värmlands hemsida
under kurser och konferenser
Information om träffens innehåll lämnas av projektledare Louise Alvarsson, louise.alvarsson@regionvarmland.se, 073-05 20 259
Önskar du praktisk information kontakta Sofia Nibblén Berndtsson sofia.nibblen-berndtsson@regionvarmland.se, 054-701 10 04 Varmt välkommen! Region Värmland Kurs & Konferens
Vi vill nu bjuda in alla intresserade aktörer för att berätta mer om kampanjen, inspirera och få ta del av vad ni kan bidra med!
Inbjudan riktar sig till alla som på något vis vill bidra till att öka intresset för läsning och litteratur i Värmland.
Region Värmland arrangerar två träffar onsdagen den 30 september, en på förmiddagen och en på kvällen. Du väljer själv den tid som passar dig bäst. Deltagandet är givetvis kostnadsfritt. Anmälan senast 16 september. Begränsat antal platser, först till kvarn.
Gör din anmälan här. Du kan också göra din anmälan via Region Värmlands hemsida
under kurser och konferenser
Information om träffens innehåll lämnas av projektledare Louise Alvarsson, louise.alvarsson@regionvarmland.se, 073-05 20 259
Önskar du praktisk information kontakta Sofia Nibblén Berndtsson sofia.nibblen-berndtsson@regionvarmland.se, 054-701 10 04 Varmt välkommen! Region Värmland Kurs & Konferens
onsdag 19 augusti 2015
Konferens läsförståelse
5 november är det konferens om läsförståelse i Stockholm där bl.a. undertecknad och
Christina Olin-Scheller medverkar.
http://www.teknologiskinstitut.se/lasforstaaelse/k3933
Christina Olin-Scheller medverkar.
http://www.teknologiskinstitut.se/lasforstaaelse/k3933
måndag 17 augusti 2015
”Övergången till klassen är den svaga länken”
Nyanlända elever får inte det stöd de behöver när de ska börja i ordinarie klass. Det visar ny forskning från Stockholms universitet. Eleverna får inte tillräckligt stöd i svenskan i de olika ämnena och de har svårt att komma in i klassgemenskapen.
– Den sociala exkludering som många av eleverna upplevde i klasserna gjorde starkt intryck på mig, säger doktoranden Jenny Nilsson.
http://skolvarlden.se/artiklar/overgangen-till-ordinarie-klass-den-svaga-lanken
– Den sociala exkludering som många av eleverna upplevde i klasserna gjorde starkt intryck på mig, säger doktoranden Jenny Nilsson.
http://skolvarlden.se/artiklar/overgangen-till-ordinarie-klass-den-svaga-lanken
RUCs nyhetsbrev
Tillsammans med Karlstads universitet och 19 samverkanskommuner
fortsätter RUC verka för att forskning ska nå förskolans och skolans verksamma
och att skolans och förskolans frågor ska nå forskningen.
I våras startade RUC Småbarnspedagogik
för åttonde året. Över 1600 från förskolorna i regionen har nu - var och en
under ett års tid - deltagit i denna kompetensutveckling som har fokus på 1-3-åringars
utveckling och lärande!
Under hösten bjuder RUC in till föreläsningar med bl a Valerie Margrain, Thomas Nordahl, Carin Roos och Pirjo
Lahdenperä.
Just nu pågår inom RUC planering för tre
kompetensutvecklingssatsningar med start under 2016.
onsdag 12 augusti 2015
Elevernas behov ska styra lärarnas fortbildning
Lärare ska fortbildas i grupp, alltid utgå ifrån elevernas behov och är beroende av ett starkt och tydligt pedagogiskt ledarskap. Det är kärnbudskapet i Helen Timperleys forskning, som bland annat består av metaanalyser som hon genomfört tillsammans med kollegor på University of Auckland i Nya Zeeland, där hon är professor i pedagogik. Resultaten presenterades i boken Det professionella lärandets inneboende kraft (på svenska 2013), som snabbt fått stor spridning.
http://www.lararnasnyheter.se/chef-ledarskap/2015/06/01/elevernas-behov-ska-styra-lararnas-fortbildning
http://www.lararnasnyheter.se/chef-ledarskap/2015/06/01/elevernas-behov-ska-styra-lararnas-fortbildning
Dagordning nätverksträff 25 augusti
Hjärtligt välkomna kl 9.30-14.30 på Karlstads universitet i rum 3D512A!
9.30-10.00
”Runda” och lägesrapport: presentation sig själv, sin tjänst och sin kommun
Stämmer kontaktuppgifterna? Ev. revidera listan till Skolverket. Enkät Nyanlända och Samverkan för bästa skola.
10-11
Christina Olin-Scheller presenterar sin forskning Läsa lätt
Marie Tanner och Christina Olin-Scheller berättar om Connected classrooms
Vi gör upp ny tid med Marie när hon ska komma och berätta om sin studie Lärarens väg genom klassrummet – lärande och skriftspråkande i bänkinteraktioner på mellanstadiet
11-12 Start planering för läsåret
12-13 Lunch
13-13.30 Louise Alvarsson Värmland läser
13.30-14.30
Planering för läsåret:
NCS utbildning språk-, läs- och skrivutvecklare, vi som var där berättar
KAUs utbildning handledare, ni som ska gå berättar
Ska vi blogga om utbildningarna?
Språkutvecklande arbetssätt, föreläsning Britt Johansson?, Dottevik?, högstadiet?, mellanstadiet?
Internationella literacydagen september 2016
Boka Michael T: bedömning av läsförmåga och NP svenska. Önskat innehåll? (förutom läslyft och de utbildningar/insatser som är aktuella inom läs och skriv)
Datum för kommande nätverksträffar
Övriga frågor och/eller spaningar
9.30-10.00
”Runda” och lägesrapport: presentation sig själv, sin tjänst och sin kommun
Stämmer kontaktuppgifterna? Ev. revidera listan till Skolverket. Enkät Nyanlända och Samverkan för bästa skola.
10-11
Christina Olin-Scheller presenterar sin forskning Läsa lätt
Marie Tanner och Christina Olin-Scheller berättar om Connected classrooms
Vi gör upp ny tid med Marie när hon ska komma och berätta om sin studie Lärarens väg genom klassrummet – lärande och skriftspråkande i bänkinteraktioner på mellanstadiet
11-12 Start planering för läsåret
12-13 Lunch
13-13.30 Louise Alvarsson Värmland läser
13.30-14.30
Planering för läsåret:
NCS utbildning språk-, läs- och skrivutvecklare, vi som var där berättar
KAUs utbildning handledare, ni som ska gå berättar
Ska vi blogga om utbildningarna?
Språkutvecklande arbetssätt, föreläsning Britt Johansson?, Dottevik?, högstadiet?, mellanstadiet?
Internationella literacydagen september 2016
Boka Michael T: bedömning av läsförmåga och NP svenska. Önskat innehåll? (förutom läslyft och de utbildningar/insatser som är aktuella inom läs och skriv)
Datum för kommande nätverksträffar
Övriga frågor och/eller spaningar
onsdag 17 juni 2015
Statsbidrag för Lågstadiesatsningen
Lågstadiesatsningen syftar till att höja utbildningens kvalitet för de lägre årskurserna och ge lärare i förskoleklass och årskurs 1-3 mer tid för varje elev. Statsbidraget kommer att kunna sökas av skolhuvudmän från och med slutet av juni.
Dynamiskt eller statiskt mindset?

Åsa Edenfeldt har skrivit ett utmärkt blogginlägg om boken.
http://strategierforlarande.se/2015/06/16/vilket-forhallningssatt-har-jag-till-min-lararroll-och-min-undervisning-om-statiska-och-dynamiska-tankesatt/
Jag bifogar också en länk till Dwecks mycket intressanta TEDtalk
http://www.ted.com/talks/carol_dweck_the_power_of_believing_that_you_can_improve
onsdag 13 maj 2015
Nätverksträff 25 augusti
Redan nu är datum för höstens första träff spikat. Vi träffas den 25 augusti kl 9.30-14.30. Då får vi bl.a. besök av Christina Olin-Scheller och Marie Tanner som berättar om sin forskning "Läsa lätt" och "Connected classrooms".
fredag 8 maj 2015
Ska det vara tyst i klassen?
Enligt den senaste Pisa-rapporten så kännetecknas dock svenska klassrum av ett mer ”negativt disciplinärt klimat” än de flesta jämförbara länder. Det har dess- utom blivit värre mellan 2003 och 2013.
Metta Fjelkners utredning om trygghet och studiero, som beställdes av förra regeringen, betonar att många lärare anser att det är för mycket fokus på elevernas rättigheter i relation till skyldigheter. Detta skapar enligt utredaren en osäkerhet bland lärarna och ”en atmosfär där de drar sig för att vidta disciplinära åtgärder” på grund av risken att bli anklagad för att ha kränkt elever. Resultatet blir elever som kan störa och bråka utan risk för repressalier.
Metta Fjelkners utredning om trygghet och studiero, som beställdes av förra regeringen, betonar att många lärare anser att det är för mycket fokus på elevernas rättigheter i relation till skyldigheter. Detta skapar enligt utredaren en osäkerhet bland lärarna och ”en atmosfär där de drar sig för att vidta disciplinära åtgärder” på grund av risken att bli anklagad för att ha kränkt elever. Resultatet blir elever som kan störa och bråka utan risk för repressalier.
Enligt OECD är detta fel väg att gå eftersom höga och tydliga krav på eleverna ger en positiv effekt på resultaten. En kinesisk elev som misslyckas på ett prov och ombeds förklara varför, lägger ansvaret hos sig själv: ”Jag ansträngde mig inte tillräckligt hårt.”
En svensk elev svarar i stället: ”Läraren förklarade för dåligt”, ”läroboken var för svår” eller ”jag hade otur”.
Detta är alltså inte spekulationer, frågorna ställs i Pisa-undersökningen. Svenska elever förstår inte att de styr över sin egen framgång.
onsdag 6 maj 2015
Lässtrategier ingen självklar undermedicin
Lässtrategier framhålls som ett viktigt inslag för att utveckla elevers läsfӧrståelse. Men att undervisning i lässtrategier skulle ha en positiv effekt fӧr alla elever är långt ifrån självklart. Samtidigt som de svagare eleverna drar stor nytta av lässtrategiundervisningen har den mindre eller ingen effekt alls fӧr de redan duktiga läsarna. Det visar ny forskning från Karlstads universitet.
Minnesanteckningar SOL i Värmland 20 april 2015
Vi utvärderade läsåret och vår studiecirkel kring genrepedagogik, blickade framåt mot nästa läsår och så ägnade vi mycket tid åt spaningar.
Skolutvecklingsarbete bäst inifrån på ett utforskande sätt
Stark kritik har riktats mot uppifrån styrda skolutvecklingsprocesser, där andra bestämmer ramar för kvalitetsutvecklingen i skolan utan att ta hänsyn till den lokala kontexten. Istället förespråkas ett underifrånperspektiv på skolutveckling. Målet är att utgå från lärares egna erfarenheter och vardagsproblem och utifrån dem arbeta utforskande för att hitta, förstå och implementera lösningar på de aktuella problemen.
http://www.skolverket.se/skolutveckling/forskning/didaktik/relationer-larande/skolutvecklingsarbete-bast-inifran-pa-ett-utforskande-satt-1.231593
http://www.skolverket.se/skolutveckling/forskning/didaktik/relationer-larande/skolutvecklingsarbete-bast-inifran-pa-ett-utforskande-satt-1.231593
måndag 27 april 2015
Marlene bloggar om cirkelmodellen
Marlene Andersson, som är språk-, läs- och skrivutvecklare vid Hammarös kommun bloggar bl.a. om cirkelmodellen.
http://sprakmatte.blogspot.se/2014/08/cirkelmodellen.html
http://sprakmatte.blogspot.se/2015/04/hur-kan-man-jobba-med-cirkelmodellen.html
http://sprakmatte.blogspot.se/2014/08/cirkelmodellen.html
http://sprakmatte.blogspot.se/2015/04/hur-kan-man-jobba-med-cirkelmodellen.html
CSL-dag 9 juni
CSL-dagen är en kostnadsfri konferens med
didaktisk inriktning för lärarstuderande och
lärare på alla stadier. Ta del av aktuell forskning
med relevans för läraryrket och knyt kontakter med
andra som är verksamma inom ditt område!
Anmälningslänk och mer information om CSL-dagen finns på hemsidan
http://www.kau.se/csl
Anmälningslänk och mer information om CSL-dagen finns på hemsidan
http://www.kau.se/csl
tisdag 31 mars 2015
Dagordning möte 20 april
Vi träffas kl 9.30-14.30 i 3A340
På dagens program står att vi ska utvärdera läsåret och dess fokus på genrepedagogik. För det använder vi främst GLUT och tankekartorna vi gjorde första träffen. Mallen för GLUT och närmare instruktioner skickas på mail.
Jag har många spaningar från mitt möte på skolverket sist, men naturligtvis är alla välkomna att bidra -precis som vanligt. Det jag vill prata om är Läslyft, NCS utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare, det nya bedömningsstödet i svenska och svenska för andraspråk 1-3, vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet samt samarbete SOLiV -forskning och forskare.
Hur vi går vidare nästa läsår behöver vi också prata oss samman kring.
Väl mött!
På dagens program står att vi ska utvärdera läsåret och dess fokus på genrepedagogik. För det använder vi främst GLUT och tankekartorna vi gjorde första träffen. Mallen för GLUT och närmare instruktioner skickas på mail.
Jag har många spaningar från mitt möte på skolverket sist, men naturligtvis är alla välkomna att bidra -precis som vanligt. Det jag vill prata om är Läslyft, NCS utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare, det nya bedömningsstödet i svenska och svenska för andraspråk 1-3, vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet samt samarbete SOLiV -forskning och forskare.
Hur vi går vidare nästa läsår behöver vi också prata oss samman kring.
Väl mött!
fredag 20 mars 2015
Högre seminarium CSL
Välkommen till högre seminarium i CSL, torsdagen den 26 mars, 15.00-17.00 i 12A522. Vid seminariet presenterar Maria Larsson, licenciand i pedagogiskt arbete, Karlstads universitet och Högskolan Dalarna, samt Camilla Grönvall, doktorand i svenska språket, Karlstads universitet och Göteborgs universitet sina avhandlingsprojekt. Textunderlag finns. Hör av dig till Christina.Olin-Scheller@kau.se så vidarebefordrar jag det. Anmäl dig också till samma adress, senast tisdagen den 24 mars.
onsdag 11 mars 2015
Mer pengar till läslyftet
Regeringen tillför mer pengar till Läslyftet. I morgon torsdag fattar den beslut om en ändring i Skolverkets regleringsbrev som innebär att satsningen tillförs 25 miljoner kronor, en dubblering jämfört med tidigare.
Förra veckan kom siffror som visade att intresset från huvudmän att delta i Läslyftet vida överträffade projektets budget. Huvudmännen sökte bidrag för nästan 20.000 lärare, men pengarna räckte bara till cirka 4.400. Den siffran kommer nu att stiga till omkring 9.000 lärare, enligt Skolverket.
http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2015/03/11/laslyftet-tillfors-dubbelt-sa-mycket-pengar
måndag 9 mars 2015
Forskare och lärare tillsammans
Forskning om undervisningens verklighet måste bedrivas tillsammans med – och inte på – lärarna. När lärarnas tysta kunskap generaliseras och görs tillgänglig för alla skapas oanade möjligheter för hela yrkeskåren, skriver professor Pernilla Nilsson.
Skollagens krav på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet innebär att lärares praktik ska grundas i forskning och vetenskap. Men akademisk forskning om undervisning och lärande har av tradition haft en relativt liten påverkan på praktiken. En förklaring kan vara att lärare upplever en skillnad mellan den vetenskapliga kunskapen och det sammanhang kunskapen ska tillämpas i. Forskningen belyser dessutom inte alltid de frågor som lärare arbetar med i vardagen. Akademisk forskning har också en tendens att hitta teoretiska lösningar på ”undervisningsproblem” vilka inte nödvändigtvis är samma problem som lärare måste lösa för att hitta fungerande klassrumsaktiviteter.
Detta leder i sin tur till det som forskare ibland kallar ett gap mellan teori och praktik. För att överbygga det gapet, men också bygga en skola på vetenskaplig grund, behöver lärare få möjlighet till kompetensutveckling och reflektion. Trots detta visar den internationella studien Talis (The Teaching and Learning International Survey som fokuserar på hur fyra miljoner lärare i 34 länder upplever sin yrkesvardag), att svenska lärare får generellt mindre kompetensutveckling än kollegor i andra länder och sällan får återkoppling från sina skolledare.
http://www.lararnasnyheter.se/forskning/2015/03/08/dags-lyfta-fram-lararnas-tysta-kunskap
Skollagens krav på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet innebär att lärares praktik ska grundas i forskning och vetenskap. Men akademisk forskning om undervisning och lärande har av tradition haft en relativt liten påverkan på praktiken. En förklaring kan vara att lärare upplever en skillnad mellan den vetenskapliga kunskapen och det sammanhang kunskapen ska tillämpas i. Forskningen belyser dessutom inte alltid de frågor som lärare arbetar med i vardagen. Akademisk forskning har också en tendens att hitta teoretiska lösningar på ”undervisningsproblem” vilka inte nödvändigtvis är samma problem som lärare måste lösa för att hitta fungerande klassrumsaktiviteter.
Detta leder i sin tur till det som forskare ibland kallar ett gap mellan teori och praktik. För att överbygga det gapet, men också bygga en skola på vetenskaplig grund, behöver lärare få möjlighet till kompetensutveckling och reflektion. Trots detta visar den internationella studien Talis (The Teaching and Learning International Survey som fokuserar på hur fyra miljoner lärare i 34 länder upplever sin yrkesvardag), att svenska lärare får generellt mindre kompetensutveckling än kollegor i andra länder och sällan får återkoppling från sina skolledare.
http://www.lararnasnyheter.se/forskning/2015/03/08/dags-lyfta-fram-lararnas-tysta-kunskap
torsdag 12 februari 2015
Kvalitetsarbete i praktiken
Det här stödmaterialet handlar om hur ett systematiskt kvalitetsarbete kan bedrivas i praktiken ute i förskolor och skolor. Stödmaterialet innehåller konkreta frågeställningar som är avsedda att underlätta arbetet med att följa upp, analysera, dokumentera, planera och utveckla utbildningen. Materialet riktar sig direkt till förskollärare, fritidspedagoger, lärare och övrig personal som arbetar i förskolan och skolan. Materialet är också användbart för rektor och förskolechef som har ansvar för att skapa rutiner och strukturer för kvalitetsarbetet och för allas medverkan
http://www.skolverket.se/om-skolverket/publikationer/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FRecord%3Fk%3D3381
http://www.skolverket.se/om-skolverket/publikationer/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FRecord%3Fk%3D3381
torsdag 5 februari 2015
Minnesanteckningar nätverksträff 3 februari
Vi fick information om den modul som Karlstad universitet håller på att arbeta fram, Lässtrategier för sakprosa, och vi fördjupade oss inom genrepedagogikens faktatexter och evaluerande texter.
Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare
Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling (NCS) erbjuder, i samarbete med Läslyftet, huvudmän möjlighet att anmäla språk-, läs- och skrivutvecklare till en utbildning. Utbildningen vänder sig främst till huvudmän som vill ha stöd att utveckla det systematiska kvalitetsarbetet.
http://www.skolverket.se/skolutveckling/larande/sprak/ncs/stod-for-huvudman/utbildning-for-sprak-las-och-skrivutvecklare-1.229294
http://www.skolverket.se/skolutveckling/larande/sprak/ncs/stod-for-huvudman/utbildning-for-sprak-las-och-skrivutvecklare-1.229294
torsdag 29 januari 2015
Nätverksträff 3 februari
Nu är det klart med lokal. Vi ska vara i 11-huset denna gång, närmare bestämt sal 11A316.
Se tidigare inlägg för dagordning.
Se tidigare inlägg för dagordning.
CSL-dagen, tisdag 9 juni, 2015
Mer information och anmälningslänk kommer på hemsidan http://www.kau.se/csl
Sista anmälningsdag är 22 maj.
måndag 26 januari 2015
Skolverkets filmer om språk i alla ämnen
Skolverkets första del i serien "Språk i alla ämnen" passar kanske bra som en introduktion till språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt på skolan eller i arbetslaget?
Det handlar både om strukturerna och om lärarna
”Nu har forskningen kommit fram till vad som är den viktigaste orsaken till att resultaten i skolan sjunker. Det är lärarna som är orsaken.” Detta mötte en rektor sin pedagogiska personal med i aulan första dagen på vårterminen.
Detta att lärarna är den enskilt viktigaste faktorn för hur elever lyckas med sina studier möts man ideligen av från politiker, skolledare och journalister, ofta med en hänvisning till olika forskningsrapporter. Detta ska inte handla om att det vi lärare gör inte är viktigt, heller inte att vår roll kan vara avgörande för elevers måluppfyllelse, men jag vill diskutera om det är den enskilt viktigaste faktorn för hur skolan lyckas med de mål som satts upp.
Detta att lärarna är den enskilt viktigaste faktorn för hur elever lyckas med sina studier möts man ideligen av från politiker, skolledare och journalister, ofta med en hänvisning till olika forskningsrapporter. Detta ska inte handla om att det vi lärare gör inte är viktigt, heller inte att vår roll kan vara avgörande för elevers måluppfyllelse, men jag vill diskutera om det är den enskilt viktigaste faktorn för hur skolan lyckas med de mål som satts upp.
Etiketter:
forskning,
skolutveckling,
systematiskt kvalitetsarbete
torsdag 22 januari 2015
Titta på Läslyftets webbinarium
Titta på korta presentationer om Läslyftet och få svar på vanliga frågor som:
- Varför riktar sig Läslyftet till lärare i alla ämnen?
- Vilket är det bästa sättet att planera och organisera arbetet i Läslyftet?
https://skolverket.adobeconnect.com/_a1155067572/laslyftet/
- Varför riktar sig Läslyftet till lärare i alla ämnen?
- Vilket är det bästa sättet att planera och organisera arbetet i Läslyftet?
https://skolverket.adobeconnect.com/_a1155067572/laslyftet/
torsdag 15 januari 2015
Dagordning nätverksträff 3 februari
Vi träffas kl 9.30-14.30 på Karlstads universitet. Lokal meddelas senare.
Marie Wejrum inleder och berättar om arbetet med den modul Karlstad universitet tar fram till Läslyftet (Läsförståelse och sakprosa). Sen tar vi en längre kaffepaus då de som anmält intresse för att delta i modulen pratar vidare med Marie och bokar tider. Efter kaffet fortsätter vi vårt arbete med genrepedagogik. Diskussion i grupper utifrån läsloggar, filmer från Rinkeby och planering inför studiebesöket och kommande nätverksträffar ska vi också hinna med innan vi slutar.
Marie Wejrum inleder och berättar om arbetet med den modul Karlstad universitet tar fram till Läslyftet (Läsförståelse och sakprosa). Sen tar vi en längre kaffepaus då de som anmält intresse för att delta i modulen pratar vidare med Marie och bokar tider. Efter kaffet fortsätter vi vårt arbete med genrepedagogik. Diskussion i grupper utifrån läsloggar, filmer från Rinkeby och planering inför studiebesöket och kommande nätverksträffar ska vi också hinna med innan vi slutar.
fredag 9 januari 2015
RUCs nyhetsbrev januari 2015
RUC är ett formaliserat nätverk mellan
universitetet och kommunerna i regionen. Nätverkets syfte är att genom gemensam
verksamhet utveckla och fördjupa det för parterna angelägna arbetet med skolutveckling,
lärarutbildning och forskning. Prioriterade
mål för 2015 är att forskning ska nå förskolans och skolans verksamma och att
skolans och förskolans frågor ska nå forskningen.
Forskning på film
Forskningsnytt på 5 minuter. Nya avhandlingar från
Karlstads universitet i kort format. Kolla filmerna där Ebba Hildén och Ola
Lindholm berättar om sin forskning från förskola och gymnasium. De arbetar i
Karlstads kommun och har genomfört sin forskarutbildning vid Institutionen för pedagogiska
studier vid Karlstads universitet.
Ebba
Hildén: Kommunikation mellan de yngsta förskolebarnen i fri lek -
meningsskapande genom den levda kroppen Till
filmen
Ola Lindholm: Ögonblick i klassrummet - samtal och interaktion om elevers fotografier på gymnasiet Till filmen
Ola Lindholm: Ögonblick i klassrummet - samtal och interaktion om elevers fotografier på gymnasiet Till filmen
Fler filmer är på gång.
torsdag 8 januari 2015
Webbinarium om Läslyftet
Webbinarium om Läslyftet
Välkommen att delta i Läslyftets webbinarium 12 januari kl 15-16.15
För dig som vill veta mer om Läslyftet! Vi kommer att ge en kort presentation av Läslyftet och bland annat svara på följande frågor:
- Vad är syftet med Läslyftet?
- Hur fungerar fortbildningsmodellen?
- Vad är moduler?
- Vem kan ta del av Läslyftet?
- Vad gör en handledare?
- Hur är det bäst att planera och organisera arbetet i Läslyftet?
Du har även chans att ställa egna frågor. Webbinariet riktar sig till dig som jobbar i skolan. Kom ihåg att sista dag för huvudmän inom grundskola, grundsärskola, specialskola, sameskola och förskoleklass att ansöka om statsbidrag för att delta i Läslyftet är den 23 januari!
tisdag 6 januari 2015
Kompetensutveckling språk i alla ämnen
Mälardalens högskola har i samarbete med Skolverket under tre terminer genomfört en kompetensutvecklingsinsats. Insatsen har bland annat syftat till att stärka kommuners och skolors arbete med språk- och kunskapsutvecklande undervisning.
De deltagande lärarna vittnar om en ökad medvetenhet om språkets betydelse i undervisningen. Lärarna har i högre utsträckning utgått från elevernas språk och behov i sin undervisning. Olika modeller för bland annat lässtrategier har också använts. Några upplever att eleverna har blivit mer delaktiga. Eleverna har också fått större möjlighet att använda språket i fler sammanhang och på ett mer varierat sätt än tidigare.
http://www.skolverket.se/skolutveckling/larande/sprak/ncs/reportage/sprak-i-alla-amnen-for-alla-elever-1.228161
De deltagande lärarna vittnar om en ökad medvetenhet om språkets betydelse i undervisningen. Lärarna har i högre utsträckning utgått från elevernas språk och behov i sin undervisning. Olika modeller för bland annat lässtrategier har också använts. Några upplever att eleverna har blivit mer delaktiga. Eleverna har också fått större möjlighet att använda språket i fler sammanhang och på ett mer varierat sätt än tidigare.
http://www.skolverket.se/skolutveckling/larande/sprak/ncs/reportage/sprak-i-alla-amnen-for-alla-elever-1.228161
Årets skolbbliotek
Årets skolbibliotek 2014 finns på Centrumskolan i Växjö. Här har skolbiblioteket en nyckelroll i undervisningen och i lärarnas kollegiala samverkan. I år utsågs dessutom Växjö kommun till Årets bibliotek, bland annat för deras målmedvetna arbete med skolbiblioteken.
http://www.skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/skolbibliotek/sa-gor-andra/arets-skolbibliotek-fungerar-som-ett-nav-for-battre-undervisning-1.227803
http://www.skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/skolbibliotek/sa-gor-andra/arets-skolbibliotek-fungerar-som-ett-nav-for-battre-undervisning-1.227803
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)